Biografi fra Wikipedia

Egil Eldøen (født 7. april 1959 i Bergen) er en norsk sanger og komponist. Egil startet sin karriere på slutten av 1970-tallet, og har siden 1980-tallet gitt ut en rekke plater sammen med Lava og som soloartist.Musikken

Den første utgivelsen på plate var med gruppen Another Band i 1979 på samleplaten Bof Stuff. Her bidro han med to egenkomponerte låter med norske tekster. To år senere laget han konseptplaten Ringen sammen med bandet Shandy, og han var deretter med i prosjektet Rust som sanger.

I tillegg til Eldøen var Hans Petter Gundersen, Kåre Sandvik, Arne Størmer, Ole Hamre og Yngve Moe. Sammen laget de LP-en Rust i 1983. Innen platen kom på markedet, hadde Marius Müller håndplukket Egil Eldøen til å ta hans plass i gruppen Lava. Platene Prime Time (1982) og Fire (1984) gjorde Egil Eldøen kjent for et publikum både innenfor og utenfor landets grenser, ikke minst takket være duetten «You» med Randy Crawford – en sang Eldøen komponerte, og som var sterkt medvirkende til at Lava fikk Spellemannprisen i 1984.

I løpet av 1984 samlet Eldøen en rekke egenkomponerte sanger som ikke passet inn i Lava, og disse utgjorde hans første soloplate, Welcome Into My Heart, som ble utgitt i mars 1985. Platen ble innspilt i Stockholm med svenske musikere og Svein Dag Hauge som produsent. Anita Skorgan sang duett på «We'll Make It». Albumet ble nominert til Spellemannprisen. Det ble også hans neste album, Here We Go Again fra 1986. Produsent denne gang var Rolf Graf, og hele Lava var blant musikerne, samt en rekke svenske studiomusikere, bla. Per Lindvall.

På sin tredje soloplate gjorde Egil Eldøen en ny duett med Randy Crawford, «The Best Of Me». Albumet var innspilt i Bergen med lokale musikere, og produsent var Egil Eldøen selv, med Gaute Storaas som co-produsent. I etterkant av denne platen startet Egil Eldøen en trio sammen med Rolf Graf og Olav Stedje. Musikken til denne trioen var sterkt inspirert av Crosby, Stills & Nash og annen amerikansk poprock, men dessverre laget de aldri plate sammen. De følgende ti årene delte Egil Eldøen sin tid mellom solokonserter og turneer/innspillinger med Lava. Han har også deltatt på en rekke innspillinger med andre artister, både som produsent og vokalist.

I 2003 kom albumet Polarity med Lava på markedet. Nok en gang med en duett sammen med Randy Crawford; «Shine a little light». I 2005 kom Lava med albumet Alibies, alle låtene var laget av henholdsvis Egil Eldøen, Rolf Graf og Svein Dag Hauge. Hele tiåret har Egil Eldøen turnert sammen med Lava, som soloartist og på en rekke musikalske prosjekter. Han har jobbet med Torhild Sivertsen, Trine Rein, Tor Endresen og mange andre. I 2009 ble det innledet et samarbeid med Bergen Big Band og Torhild Sivertsen. I november 2009 kom foreløpig siste album sammen med Lava, Symphonic Journey, liveinnspilling med KORK (Kringkastingsorkesteret), tatt opp på en konsert på Rockefeller i 2007.

Egil Eldøen har produsert en barneplate i 2009, Pinnchio, Ai-ai -ai og jobber som låtskriver og produsent i eget lydstudio.
August 2010, Compilation, samle CD "The Best of me" Slagerfabrikken. Har også komponert, produsert og deltar på barneplate; "Splash" Akvariedyrene synger for Akvariet i Bergen.

Diskografi

Solo:

Welcome Into My Heart (1985)
Here We Go Again (1986)
Egil Eldøen (1988)
The Best of Me (2010)
Whenever you come around (eldøen single) (2011)

Med Lava:

Prime time (1982)
Fire ( 1984)
Prime Cuts (1986)
The Rhythm of Love (1989)
The Very Best of Lava (1996)
Polarity (2003)
Alibies (2005)
Symphonic Journey (2009)

Andre:

Shandy - Ringen ( 1981)
Rust - Rust ( 1983)
Pinnochio - Ai Ai Ai - barneplate diverse artister, synger og produsert ( 2008)
Akvariet i Bergen - Splash - Akvariedyrene synger, diverse artister, synger, komponert og produsert ( 1983)

Kilde:  http://no.wikipedia.org/wiki/Egil_Eldøen#Biografi