Biografi fra "Norsk pop- & rockleksikon".

Vokalist, komponist og multi-instrumentalist, f. 07.04.1959 i Bergen. Han er ofte omtalt som en av de beste vokalistene innen norsk pop, både på bakgrunn av sin rolle i Lava og for sine plater på egen hånd. Eldøen har sin styrke i soul-inspirerte ballader, og han er en av de få norske artister som blir berømmet i utlandet for sin engelske diksjon.

 Eldøen startet sin karriere hjemme i Bergen tidlig på 70-tallet i diverse danseband. Han debuterte på plate med gruppen Another Band i 1979 på samleplaten Bof Stuff. Her bidro han med to egenkomponerte låter med norske tekster. To år senere laget han konseptplaten Ringen sammen med bandet Shandy, og han var deretter med i prosjektet Rust, som besto av ringrever i det bergenske musikkliv: Hans Petter Gundersen, Kåre Sandvik, Arne Størmer, Ole Hamre og Yngve Moe. Med denne gjengen laget Eldøen LP-en Rust i 1983.

 


Innen platen med Rust kom på markedet, hadde Marius Müller håndplukket Egil Eldøen til å ta hans plass i gruppen Lava. Gjennom platene Prime Time (1982) og Fire (1984) ble han kjent for et publikum både innenfor og utenfor landets grenser, ikke minst takket være duetten «You» med Randy Crawford – en sang Eldøen komponerte, og som var sterkt medvirkende til at Lava fikk Spellemannprisen i 1984.

I løpet av 1984 samlet Eldøen en rekke egenkomponerte sanger som ikke passet inn i Lava, og disse utgjorde hans første soloplate, Welcome Into My Heart, som ble utgitt i mars 1985. Platen ble innspilt i Stockholm med svenske musikere og Svein Dag Hauge som produsent.  Anita Skorgan sang duett på «We’ll Make It». Albumet ble nominert til Spellemannprisen. Det ble også hans neste album, Here We Go Again fra 1986. Produsent denne gang var Rolf Graf, og hele Lava var blant musikerne.

På sin tredje soloplate gjorde Eldøen en ny duett med Randy Crawford, «The Best Of Me». Albumet var innspilt i Bergen med lokale musikere, og produsent var Eldøen selv. I etterkant av denne platen startet Eldøen en trio sammen med Rolf Graf og Olav Stedje. Musikken til denne trioen var sterkt inspirert av Crosby, Stills & Nash og annen amerikansk poprock, men dessverre laget de aldri plate sammen. De følgende ti årene delte Egil Eldøen sin tid mellom solokonserter og turneer/innspillinger med Lava. Han har også deltatt på en rekke innspillinger med andre artister, både som produsent og vokalist. 

 

Soloplater:
Welcome Into My Heart (Sonet, 1985) 
Here We Go Again (Sonet, 1986) 
Egil Eldøen (Sonet, 1988) 


Kilde:  http://www.ballade.no/nmi.nsf/micdoc/art2006050414064864233463

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no